Vad är miljövänligt


Vad menar man egentligen med en miljövänlig produkt? Man pratar ofta om det, men vet vi egentligen vad det innebär?

Grundregeln för kemiska produkter som gäller för oss alla kallas för utbytesregeln;

"Farliga kemiska produkter ska ersättas med mindre farliga, om dessa ger ett likvärdigt resultat."

Eftersom jag själv är knuten till den kemtekniska branschen så tänkte jag att på denna sida ta upp vad som gäller för ett miljövänligt rengöringsmedel.
Miljöorganisationerna har lite olika bedömningar för vad som gäller för att få sätta just deras miljömärke på produkten.

Vid granskning av en produkts miljöpåverkan tittar man på alla produktens ingående komponenter var och en för sig. De parametrar man tittar på är Toxicitet, Nedbrytbarhet och Bioackumulation. Man kan mycket förenklat säga att ett ämne som är snabbt nedbrytbart och inte giftigt, är bäst rangordnat. Men ett ämne som har lite sämre toxicitetsvärde kan även det bli godkänt om det bryts ned snabbt.



Toxicitet

När man tittar på hur giftigt ett ämne är kollar man hur det påverkar tre sorters vattenorganismer Fisk, Daphnia och Alg. Man tittar på hur hög koncentration organismerna tål och under en begränsad tidsrymd. Ett värde på över 100mg/l betraktas ej som skadligt för vattenorganismer.

Akut toxicitet för fisk mäts i LC50 (Lethal Concentration), dvs den testkoncentration vid vilken 50% av fiskarna dör, efter 96 timmars exponering. (OECD 203).

Akut immobiliseringstest för daphnia mäts i EC50 (Effect Concentration), dvs den testkoncentration vid vilken 50% av testdjuren är oförmögna att simma, efter 24 eller 48 timmars exponering. (OECD 202).

Tillväxthämningstest för alger mäts i IC50 (Inhibition Concentration), dvs den testkoncentration som medför 50% minskning av tillväxt eller tillväxthastighet hos de exponerade algerna efter 72 timmar. (OECD 201).




Nedbrytbarhet

Ett ämne anses som lättnedbrytbart om >70%av ämnet har brutits ned på en 28-dagars period, och nedbrytningen ska ha påbörjats inom 10 dagar från det att testet börjat. (OECD 301 A-F).



Bioackumulation

Detta är ett mått på hur lätt ett ämne lagras i fett. Närmare bestämt ett ämnes logPow (log oktanol/vatten-fördelningskoefficienten).


Följande tabell är ett utdrag ur Kemikalieinspektionens Allmänna råd 1992:1, som gäller för klassificering av ett ämne. För en blandning har man inte riktigt fastställt kriterier ännu. Kriterier 1 till 6 gäller för vattenmiljön, kriterie 7 gäller övrig miljö. Om något av nedanstående kriterier uppfylls är ämnet att räknas som miljöfarligt.

Kriterier för klassificering Riskfraser
1) Ämnets 96h LC50 fisk eller 48h EC50 Daphnia eller 72h IC50alger är =<1 mg/l (a) och ämnet är inte lättnedbrytbart (b) eller ämnets log Pow=>3,0 (c) R 50 och R 53
2) Ämnets 96h LC50 fisk eller 48h EC50 Daphnia eller 72h IC50 alger är =<1 mg/l (a) R 50
3) Ämnets 96h LC50 fisk eller 48h EC50 Daphnia eller 72h IC50 alger är >1 men =<10 mg/l (a) och ämnet är inte lättnedbrytbart (b) eller ämnets log Pow=>3,0 (c) R 51 och R 53
4) Ämnets 96h LC50 fisk eller 48h EC50 Daphnia eller 72h IC50 alger är >10 men <=100 mg/l (a) och ämnet är inte lättnedbrytbart (b) R 52 och R 53
5) Ämnet har låg vattenlöslighet, dvs <1 mg/l och ämnet inte är lättnedbrytbart (b) och ämnets log Pow=>3,0 (c) Minst en av R 52 och R 53
6) Ämnet , utan att falla för något av ovanstående kriterier, ändå på basis av annan tillgänglig kunskap beträffande dess toxicitet, persistens, förmåga att ackumuleras och beräknade eller observerade uppträdande och slutliga öde i miljön kan utgöra en omedelbar eller långsiktig fara för struktur och/eller funktion hos akvatiskt ekosystem. Minst en av R 52 och R 53
7) Ämnet på basis av tillgänglig kunskap beträffande dess toxicitet, persistens, förmåga att ackumuleras och beräknade eller observerade uppträdande och slutliga öde i miljön kan utgöra en omedelbar eller långsiktig fara för struktur och/eller funktion hos andra naturliga ekosystem än akvatiska ekosystem. Minst en av R 54, R 55, R 56, R 57, R 58 och R 59


Man ska inte glömma och tiita på hur produkten påverkar våran hälsa.
En produkt som är frätande kan t.ex. inte få Svanen eller Falken märkning.

Se även vilka skyddsfraser som finns.

Förpackningens material ska man så klart inte glömma i dessa sammanhang.



Förord Allmänt Miljösymboler Milöstyrning Gröna Listorna Nyheter Kommunkrav Miljölänkar Heta länkar