Stacken Bilvård - allt inom bilvård och biltvätt för entusiasten

Stackens bilvårdsforum


Tråden handlar om : Biltvätt skadar tänderna!
Bevaka denna tråden. Då får du ett epost, när nya inlägg görs.

Postad 2009-10-23 20:07:58wazid, Helsingborg
Medlem på Stacken sedan 2003-03-19
Läst 20536 gånger 
Rapport från Sahlgrenska Universitetssjukhuset


Att sura ämnen kan fräta sönder emaljen har varit känt länge, men nu visar en ny studie från Sahlgrenska akademin att även kraftigt basiska ämnen kan skada tänderna. Ämnen med högt pH-värde kan bland annat förstöra placket så att emaljen blir mer sårbar.

Studien är genomförd vid avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin och publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Dentistry.

- Studien visar att också basiska ämnen är skadliga för tänderna, men själva skadeprocessen ser annorlunda ut jämfört med exponeringen från sura drycker eller syraångor inom industrin, säger Fabian Taube, yrkeshygieniker och en av forskarna bakom studien.

Det var några fall av yrkesskador i samband med biltvätt och rekonditionering som väckte forskarnas intresse. Gemensamt för fallen var exponering av ett basiskt avfettningsmedel som sprayades på delar av bilarna. Medlet visade sig ha ett pH-värde på mellan 12 och 14, och är alltså mycket basiskt.

- Exponeringen för detta medel gjorde att tandytan skadades och emaljen flagnade bort. Den typen av skador gör att risken för karies och andra tandskador ökar markant, säger Jörgen Norén, övertandläkare och professor vid Sahlgrenska akademin.

Det basiska avfettningsmedlet används framförallt inom livsmedelsindustrin, bland annat för rengörning av storkök, men är även vanligt inom bilvårdsbranschen.

- Yrkesskador på tänder från exponering av basiska medel är antagligen inte lika vanligt som de skador som orsakas av sura medel, men det blir ett problem när arbetsgivare inte informerar om riskerna eller inte ger tillgång till rätt skyddsutrusning, säger Fabian Taube.

I studien utsattes utdragna tänder för avfettningsmedel och andra basiska lösningar. Emaljproverna undersöktes sedan med svepelektronmikroskop och med olika spektroskopiska analysmetoder. Forskarna kan konstatera att det sker en snabb upplösning av organiskt material på tandens yta, som till exempel plack. Resultaten tyder på att även de organiska beståndsdelarna i emaljen påverkas av exponeringen, eftersom emaljen blir mer porös.

- Däremot har vi inte kunnat visa att de basiska medlen förändrar sammansättningen i de mineral som utgör huvuddelen av emaljen. På så sätt skiljer sig effekterna från de som uppstår vid exponering av syror, säger Fabian Taube.

Studien har genomförts med stöd av bland annat Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS) och Magnus Bergwalls stiftelse.

http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/aeven-hoegt-ph-skadar-taenderna-332718
Detta inlägget har redigerats 2009-10-25 09:32:21Postad 2009-10-31 10:58:26wazid, Helsingborg
Medlem på Stacken sedan 2003-03-19
Läst 20456 gånger 
Det visade sig att ovanstående handlar om en utredning som gjorts med anledning av att två anställda på en bilvårdsfirma fått problem med sina tänder.

De fick slemhinneskador och tandskador och i alla fall den ena mannen förlorade till och med tänder. Det är dock inte helt uteslutet att det finns andra orsaker till skadorna.


Produkten sprayades utomhus i form av aerosol. Produkten ska egentligen användas i livsmedelsindustrin men har använts i bilvård.
Det var en tysk leverantör som tillhandahållit produkten. Fel säkerhetsdatablad hade levererats med produkten.För att skriva krävs att man är inloggad.Stacken är inte ansvarig för eventuella felaktigheter i innehållet i inläggen och förbehåller sig rätten att ta bort eller redigera en text vars innehåll betraktas som oseriöst eller olämpligt.
Olämpligt innehåll kan t.ex. vara pornografiska införanden, annonser med rasistiska eller liknande inslag av stötande karaktär.
Annonser vars innehåll är olagligt på något sätt kommer också att raderas.
Stacken tar inte ansvar för information som framförs i forumet, och kan inte hållas ansvarig för eventuella felaktigheter och följder därav.

Moderator för forumet är : David


Sök i bilvårdsguiderna
Klicka här för att komma till Autosale.nu eller gör en sökning direkt ur databasen nedan!
 
 
  © Stacken 1997 - 2014