Stacken Bilvård - allt inom bilvård och biltvätt för entusiasten

Vinyl och plast





Vinyl kan förstöras av hetta, kyla, UV-strålning, vägsmuts och när det utsätts för lösningsmedel, från t ex vaxer och polishar. Men den största fienden är ozon, som finns naturligt i luften i olika halter och det bryter ner gummi och vinyl, vilket gör att det mattas ner och spricker.

Stacken ger tips och råd så du håller trim på vinylen.


Yttre vinyl och gummidetaljer

Nästan all vinyl kan utseendemässigt återställas till sitt ursprung, utom vid extrema fall och om den har spruckit. Då får man lämna in den till en duktig bilfirma.
För att piffa upp vinylen utvändigt ska du börja med att tvätta vinylen, t ex samtidigt som du tvättar övriga bilen. I regel så räcker det att använda samma medel som vid karosstvätten. Om du har svårare smuts så finns det särskilda vinylrengörare.
Om du dessutom ska vaxa bilen så bör du på de utvändiga gummi och vinyldetaljerna lägga ett lager med ett vinylglansmedel innan du börjar lackbehandlingen. Detta gör att vaxstänk inte fastnar så lätt här, utan är lätta att torka bort.
Materialet i vinyldetaljerna på en bil kan variera mycket, därför så kan man med samma vinylglansmedel få varierande resultat på olika bilar.
På stötfångare och lister använder man vinylglansmedel för att få en jämn och blank yta.
Vissa medel ger en blankare yta än andra och det är ju en smaksak hur man vill att ytan ska vara. Vissa medel appliceras genom spray, andra är tjockflytande och ska läggas på med svamp. Oftast blir det bäst att även till spraymedel använda en svamp eller duk för att applicera jämnt. Låt medlet sitta på ett par minuter innan du torkar bort överflödigt medel.
Lösningsmedel, oljor, silikon och UV-skydd är exempel på ämnen som ett vinylglansmedel ger ifrån sig till vinylen som på så sätt får tillbaka vissa av de ämnen som försvunnit och skapar en glans. Ibland behövs flera behandlingar för att få ett bra resultat.
Om detaljerna har tappat mycket av sin svarta färg så kan man använda en vinylfärg. Gör rent med ett lösningsmedelsbaserat avfettningsmedel för att få bort silikonrester av tidigare använt vinylglans.
Vinylfärg finns oftats på sprayburkar. Om du sprayar direkt på bilen så var noga med att maskera där du inte vill ha färg!
Alternativt så kan du spraya i en svamp och sedan måla med denna på stötfångare och lister.
Det krävs regelbundna behandlingar för att alltid ha fina vinyldetaljer på bilen!


Däcken



Till däcken kan man använda i stort sätt samma medel som för stötfångare. Det finns särskilda däckfärger för att återställa den svarta färgen på däcken. Man har även vit färg för att fylla i texten på däcken.
Vi har väl alla sett att däcken ibland blir brunfläckiga. Detta kommer av att de antioxidanter som, finns i däcken för att motverka att däcken bryts ned av ozon, när det är varmt och soligt tränger fram till ytan och blir till en brunrostig film. Detta kallas på engelska för "blooming."
För att få bort denna beläggning så måste du skrubba däcken väl med ett vanligt bilschampo. Använd en mjuk borste och det är mycket möjligt att du måste upprepa tvätten ett par gånger. Efteråt så kan du lägga på ett vinylglansmedel eller däckglansmedel.


Glas och plast

Rengöring av plast och glas orsakar ett nytt problem. Eftersom dessa ytor är icke-porösa så kan man lätt få problem med att smuts och rengöringsmedel smetar på ytan. Det blir även väldigt lätt flammigt och man kan se spåren efter där man torkat med trasan.
För en normal rengöring av rutorna använd en vanlig glasputs. Dessa innehåller ämnen som löser smutsen så att den fastnar på torktrasan, men de är även lättflyktiga och ska inte lämna några ämnen kvar på rutan vid intorkning.
Vanliga ämnen i glasputsmedel är sprit, ammoniak, silikon och tensider.
Använd gärna två trasor eller dukar när du rengör fönsterrutorna. Börja med att spraya på glasrutorna utvändigt och torka rent med trasan. När du putsar invändigt kan det vara smart att spraya glasputsen i en duk och sedan putsa rutan. Detta för att förhindra att man stänker ner instrumentpanelen och övrig inredning. Använd sedan den rena duken för att torka rent.
Du behöver troligtvis något hjälpmedel för att komma åt att putsa vindrutan överallt, en plastlinjal, glasspinne eller dylikt brukar fungera bra. Tänk även på att veva ner sidorutorna lite när du ska putsa dem, annars kommer du inte åt att göra rent den del som vevas upp i listen.
Mineralrester, efter vattendroppar, och insektsrester kan vara mycket svåra att få bort. Det finns professionella glaspolishar som innehåller mycket fint slipmedel. Dessa medel används oftast med polermaskin och slipar på så sätt bort fläckarna.



Cabriolettak & Canvas Top

Om du är lycklig ägare till en cabriolet, och vill göra vid taket, så fungerar det bra med samma medel som till övriga yttre vinyldetaljer på bilen, men du kanske måste upprepa behandlingen någon gång tills du blir nöjd.
Om du vill putsa bakre plast fönstret i cabrioleten så kan du använda en plastpolish som är lite polerande och en mjuk polerduk.


Skinndetaljer



En ny bil med skinnklädsel är något alldeles speciellt. Det enda problemet är att den trevliga läderdoften skapas av att oljor träcker ut från lädret, en process som orsakar att lädret torkar och förstörs.
Du kan förhindra att detta sker genom att vårda klädseln. I många Amerikanska bilar så är lädret behandlat med en tunn plastfilm som fungerar som ett skydd. På dessa kan du använda ett milt vinylglansmedel.
I Europeiska bilar så har man ofta inte denna skyddande film, här bör du använda särskilda lädervårdsprodukter, som bland annat innehåller naturliga oljor.
Innan du använder något medel på din skinnklädsel så testa på ett ställe som inte syns. Det finns alltid en risk för fläckningar och färgförändringar.
För att se vilken sorts skinnklädsel du har så lägg bara en droppe vatten på klädseln, om droppen absorberas av lädret så är det inte plastbehandlat.


Tygdetaljer och klädsel



I klädseln på din bil samlas det många olika sorters smuts, allt ifrån damm och grus till oljefläckar och chokladspill. Det är ofta en god idé att någon gång lägga ner lite extra tid på att rengöra dessa tygdetaljer i bilen.

Börja med att dammsuga bort all synlig smuts. För att sedan kemtvätta kan du använda en klädseltvättmaskin, eller en våtdammsugare.
Man börjar med att spraya på klädseltvättmedlet, följ doseringsanvisningar på etiketten. Låt medlet sitta på och verka några minuter. För att höja effekten kan du använda varmt vatten när du blandar till medlet. Du kan även bearbeta svåra fläckar med en diskborste, så att du löser upp smutsen ordentligt.
Sedan så är det dags att suga upp vätskan från tyget med dammsugaren eller klädseltvätten. Försök att få upp så mycket som möjligt, eftersom du då får en kortare torktid. Det är nämligen inget roligt att sitta på ett vått säte. Var även noga med att inte lägga tillbaka bilmattor på ett fuktigt golv, du vill inte ha mögel i bilen.

När du är färdig och tömmer ut den uppsugna vätskan så kommer du att vara förundrad över att det var så mycket skit i klädseln!








Sök i bilvårdsguiderna







© Stacken 1997 - 2014