Stacken Bilvård - allt inom bilvård och biltvätt för entusiasten

Nanoteknik ger effektivare lackbehandlingNu lanseras en ny generation bilvårdsprodukter för nordiskt klimat! Det är Hagmans Kemi i Fritsla utanför Borås som utvecklat en ny bilvårdsserie baserad på senaste generationen Nanoteknik.
– Nanoprodukterna har skyddande egenskaper som ger samma resultat som en professionell lackbehandling, säger Claes Jörgensen, kemist och produktutvecklare hos Hagmans Kemi AB.Hagmans Kemi AB är ett specialistföretag med lång erfarenhet inom ytbehandling, bl.a. av industrigolv och yttertak, miljöer som utsätts för mycket stort slitage. Sedan åtskilliga år har företaget också utvecklat egna produkter för lackbehandling av bilar anpassade för nordiskt klimat.
Företagets senaste lackbehandlingsprodukter med nanokompositer ger flera förbättrade egenskaper, bl.a. skapas en superhydrofobisk yta på bilens lack vilket ger mycket lång och hållbar glans och vattenavrinning. Behandlingen ger också ett fysiskt skyddande skikt som innebär att bilen dessutom tål många fler tvättar.

Nanokompositer ger bättre lackegenskaper
De nya nanoprodukterna består av nanokompositer som är fast bundna till bindemedel vilket innebär att nanomolekylerna inte kan frigöras och inte kan uppträda utanför produkten.
– Nanoserien har utvecklats från vår tidigare produkt som härdar tredimensionella strukturer på själva lacken. I kombination med Nanoteknik bildas en enastående synergfieffekt som ger lacken unik hållbarhet. Det betyder att molekylerna kemiskt både greppar tag i varandra och fastnar mycket hårt mot underlaget d.v.s. lackytan, förklarar Claes Jörgensen som tillägger:
– Alla ytor har mikroskopiska porer och ojämnheter. Nano betyder miljondel vilket är måttet på produktens minsta beståndsdelar. Förenklat kan man säga att dessa mycket små partiklar tränger in i minsta mikroskopiska por i lacken. Effekten är bl.a. att vatten rinner av betydligt lättare jämfört med vanliga bilvaxer. Lackbehandling med nanoprodukter ökar hållbarheten dramatiskt, och ger upp till 50% längre hållbarhet.

Professionell lackbehandling man gör själv
Den nya nanoserien består av olika lack- och ytskyddande produkter. Själva lackbehandlingen är en tvåstegsprocess där Nano Clean grundar eller primar lacken. Det andra steget är Nano Seal, ett hårdvax baserat på nanoteknik som förseglar ytan och skapar ett skyddande toppskikt. Cleanern används för djuprengöring av lacken och appliceras helst med polerpapper. Därefter stryker man ut sealern i ett tunt lager.
– Det är som en hudcreme som ska masseras ner i ytan, därefter efterpolering eller avtorkning som enklast görs med en microfiberduk. De här produkterna ger en professionell lackförsegling som en privatperson klarar att göra själv, säger Claes Jörgensen.

Tester bevisar bästa egenskaper
För att verkligen säkra egenskaperna med de nya nanoprodukterna, har Hagmans Kemi låtit SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, genomföra en omfattande test av olika produkters glans och vattenavvisande förmåga. Testet genomfördes i en väderkammare som simulerar nordiskt klimat där de behandlade ytorna bl.a. utsätts för nedbrytande UV-ljus. Resultatet visar tydligt att Hagmans Nano Clean och Nano Seal ger klart bäst långtidsskydd jämfört med övriga produkter på marknaden.
– Testet visade också att det mesta av glansen faktiskt skapas med Nano Clean. Kombinerar man Nano Clean och Nano Seal får man en utomordentlig effekt, säger Claes Jörgensen.
Sök i bilvårdsguiderna© Stacken 1997 - 2014