Stacken Bilvård - allt inom bilvård och biltvätt för entusiasten

Så tvättar du din MC under biltvättarhelgenMellan den 23:e och 24:e april är det de årliga ”Stora biltvättardagarna” i Sverige. Det är branschorganisationen Svenskt Vatten som anordnar dessa dagar för att lyfta upp vikten av att använda rätt medel och att tvätta bilen på rätt sätt. Detta ur ett miljömässigt perspektiv.

Men trots namnet så är det minst lika viktigt att tvätta motorcykeln. Säsongen har börjat för några veckor sedan och allt fler motorcyklar syns på gatorna. Självklart ska även motorcyklisterna få njuta av att åka på ett rent och snyggt fordon. Några punkter att tänka på gällande MC är följande:Tvätta för både säkerhet och estetik

Att tvätta sin MC handlar inte bara om att hålla den snygg och ren. Minst lika mycket (eller kanske mer) handlar det om att på ett tidigt stadie upptäcka fel och brister tidigt. Små detaljer som i längden kan vara farliga om de inte åtgärdas i tid.

Det handlar då om regelbunden grundläggande underhåll. Det är till och med så att försäkringsbolag kan delvis neka ersättning vid grov misskötsel. Citat från www.svedea.se/mc-forsakring - ”Fabrikantens anvisningar om skötsel, underhåll och drift ska följas.”
Detta gäller alltså för att kunna få ersättning från maskinskada.Håll dig ifrån solljuset

Precis som med en biltvätt är det viktigt att inte genomföra tvätten i solljus. Detta inte minst när avfettningen appliceras över motorcykelns mest ansatta delar. Vilken avfettning som ska användas är lite upp till smak och tycke.
Enligt Bike.se, http://www.bike.se/nyheter/tvatta-hojen-riktigt-ren-175
rekommenderas i alla fall OK´s Superavfettning.


Se till att avfettningen når

Nöj dig inte med att spraya på avfettningen utan ta fram en mindre pensel och peta in avfettning på ställen som annars inte nås. På kedjan kan det till och med vara nödvändigt att först borsta med en nagelborste för att få bort den grövre smutsen.

Se även till att börja nerifrån och gå uppåt när avfettningen appliceras. Detta för att inte det ska lossna på övre delar och glida ner smuts på ännu inte behandlade delar.


Avsluta med ren tvätt

När all avfettning är bortsköljd är det dags att genomföra en standardtvätt. Varmvatten, ren svamp och klassiskt bilshampoo duger bra för att tvätta av motorcykeln.


PolermedelSista punkten är att eventuellt använda polermedel. Med detta kan man få bort insektsfläckar som i vissa fall fortfarande sitter kvar.


Kedjan

När nu lacken är fin gäller det att inte glömma kedjan. Spraya på kedjerengöring – låt verka – torka bort med torr trasa innan olja appliceras.


Vax eller silikon

För en extra fin yta kan man i detta läge vaxa lacken samt stryka på silikon på de svarta plastdetaljerna. Undvik däremot sadel, handtag samt reglage.


Men viktigast av allt…Kom ihåg att följa de regler som finns gällande var tvättning får ske. Det bör genomföras i speciella tvätthallar som har möjlighet att ta hand om det förorenade vattnet. Det är vad de ”Stora biltvättardagarna” handlar om. Att tänka sig för och använda rätt produkter på rätt ställen.
Sök i bilvårdsguiderna© Stacken 1997 - 2014