Stacken Bilvård - allt inom bilvård och biltvätt för entusiasten

Hur sälja din bil bäst







Som de flesta personer, är jag ingen bilhandlare, men vid ett par tillfällen har jag sålt min bil.
Det är ju då oftast i samband med att man köper en bil till sig själv som man vill sälja sin tidigare bil snabbt och enkelt.



Osäkerheten

Känslan när man köper en bil är man på spänn och misstänksam. Frågan är inte om utan hur mycket man blir lurad på. Ja nu är det ju inte alltid så att man blir lurad, men för en lekman finns känslan där ändå.
Och när man säljer sin bil så är det ju en liknande känsla. Dessutom är det ju en massa frågor som vad ska jag ha för prisnivå när jag annonserar ut bilen är också något som kan skapa en massa frågor.
Lägger man sig för lågt så kommer jag att få massor av intresserade och troligen hade man kunnat få ett högre pris. Och tvärtom ett för högt utgångspris kan göra att det inte kommer några intresseförfrågningar alls.



Provkörning

Hur gör man med provkörningen? Självklart vill köparen provköra bilen innan hen bestämmer sig.
Men ska jag bara lämna ut bilnyckeln till en person som jag inte känner. De kanske inte kommer tillbaka med bilen. Och det kanske inte finns något som jag kan ta som säkerhet. Ja, köparens körkort är ju inte så smart.



Köpekontrakt

Vilka villkor gäller vid privat försäljning av bilen då. Ja det finns ju något som kallas RHG (runt hörnet garanti), men är inget man brukar tala om. Tyvärr är det rätt vanligt att man bara har ett muntligt avtal eller ett kvitto på genomfört köp. Det finns lite olika förslag på köpekontrakt, bl.a. på Konsumentverkets hemsida.


Betalning och kvitto

När man så är överens om priset, och andra villkor så kommer man till betalningen.
Om det är en lite större summa, så är det kanske inget som betalas kontant, eller via Swish.
Banköverföring kan ta ett par dagar, om nu inte köpare och säljare har samma bank.
Kommer särskilt ihåg ett tillfälle som slutade med att jag och köparen tillsammans åkte till banken, så att jag kunde bevittna att pengarna fördes över till mitt konto. Då var vi såklart beroende av att affären gjordes under bankens öppettider. Och så skrev vi även ett kvitto på att bilen nu var köpt för överenskommet belopp.



Bilförmedlare att föredra

Gör man inte många bilaffärer rekommenderar jag att man väljer en smidigare väg och använder sig av någon bilförmedlare. Då behöver man inte fundera på saker som garantivillkor, utgångspriser, kvitton, banköverföringar och köpekontrakt. Dessutom behöver man inte vara tillgänglig för de olika köpare som vill komma och titta på bilen. Det går snabbt, är enkelt, sparar tid och bekymmer.
Använder man sig av tjänst som www.vikoperdinbil.se, så erbjuds gratis värdering av bilen dessutom.









Sök i bilvårdsguiderna





Däckdimension:
/
Hastighetsindex:
Kategori
Alla
Vinterdäck
Sommardäck
Vinterdäck (Dubbade)
Klicka & Spara!
Däck Till bästa pris
300 monteringsstationer runt om i landet



© Stacken 1997 - 2014