Stacken Bilvård - allt inom bilvård och biltvätt för entusiasten

Så tar du hand om bilen i vinter

När vintern kommer är det mycket som ska tänkas på. Vägarna blir halare, vinterdäcken ska på och bilen behöver rustas. Planerad du att sälja din bil i vinter? Då kan det vara bra att se till att bilen är väl försedd så att du får sålt den snabbare.
På hemsidan "Vi köper din bil" hittar du dina köpare. Här ger vi dig några tips på hur du bäst tar hand om bilen (och dig själv) i vinter.Rengör bilen innan det blir kallt

Att tvätta bilen och polera lacken när det är minusgrader ute är ingen bra idé. Var ute i god tid och gör detta innan kylan kommer. Se till att rengöra rutorna så att du har klar sikt under de mörkare månaderna. Försök också att håll rent däcken från salt och slask under vintern så håller de längre.

För att få bort saltfläckar från bildörrarna kan du använda dig av kallavfettning. Bara att spreja på och skölja av med högtryck. Resten av bilen kan fettas av med Microavfettning. Efter det kan du schamponera in bilen med hjälp av en tvättsvamp, och fälgarna går att rengöra med specialanpassat rengöringsmedel så som fälgsyra. Torka till sist rent bilen noggrant. Du kan vara säker på att bilen kommer skina på vägarna i vinter.


Se till att ha bra vinterdäck

För att slippa sladda på vägarna i vinter bör du se till att byta till vinterdäck innan den första snön faller. Gör det redan på hösten så slipper du stressa. Glöm inte att kontrollera däckens mönsterdjup - är djupet mindre än 4 mm ska de bytas ut. När du bytt till bra vinterdäck kan du känna dig säkrare på vägarna, men kör ändå försiktigare än vanligt, de flesta bilolyckor inträffar på hala vägar.


Innan du ger dig ut

Använd handskar och sopa bort all snö på förarsidans dörr. På så sätt slipper du snö på sätet. Borsta även bort snön på resten av bilen - tak, motorhuv, strålkastare och registreringsskylt. Blåser snön över på bilen bakom kan du i värsta fall bli bötfälld.

Låt heller inte bilen gå på tomgång medan du skrapar rutorna, det är bättre att värma upp den genom att köra bilen. Både plånbokenen och naturen mår bättre av det.


Får du inte upp dörren?

Under de kalla månaderna kan det hända att bildörrarna inte går att få upp. Det bästa du kan göra är att vara ute i god tid och smörja låsen med låsolja. Gör du det är det mycket lättare att få upp dem i vinter. Är det redan nollgradigt ute? Då kan du hälla lite varmt vatten över låsen innan du smörjer in dem. Dörrlisterna kan även sprejas eller oljas in för att undvika att dörrarna fryser fast. Kolla också så att inte torkarbladen är fastfrusna innan du startar bilen. Är de fastfrysta kan de lätt brytas av när du sätter igång dem.


Kolla batteriet

Kontrollera batteriet. Under vintern laddas batteriet ur snabbare än på sommaren då det får kämpa mycket hårdare. Var därför extra uppmärksam och kolla det noga innan du ger dig ut i trafiken. Ett litet tips: om batteriet är rent så håller det längre.


Håll värmen

Kupévärmare kan vara skönt att ha på vintern. De värmer och får bort kondens på rutorna. Vill du ha ett budgetalternativ kan du istället använda dig av en sittdyna i skumgummi, eller något annat material som isolerar bra och håller värmen. En sådan sittdyna bör man dock förvara i huset över natten, och inte i bilen.


Att ha med sig i bilen

Se till att alltid ha en påse eller flaska full med grus med dig i bagageluckan. Gruset kan användas både om en olycka inträffar, men också till att sprida ut under däcken när du parkerar, för att underlätta avresan dagen därpå.

Andra saker som bör finnas med i bilen under vintern är bogserlina, varningstriangel, startkablar, isskrapa, spade, första hjälpen-kit, ficklampa, filtar och någonting att äta. Det kan också vara bra att ha med värmeljus och tändare i handskfacket, samt mobilladdare. Då det är mörkt under vintern bör du även ha med en reflexväst, och varma kläder. Tänk på att synas, och ta det lugnt i trafiken!

Sök i bilvårdsguiderna© Stacken 1997 - 2014